Сряда, Януари 16, 2019

Търсене

Chelopechene.com - новини от квартал Челопечене и район Кремиковци

Гигантски сом напада рибари в езерото в Челопечене

СомГигантски мутирал сом хвърли в потрес рибари и жители на софийския квартал Челопечене. Хищната риба обитава дълбините на местното езеро. От известно време насам звярът се е активизирал и е започнал да тормози тези, които се осмеляват да навлизат с лодки във водата. Срещите с необичайно агресивния сом зачестяват, алармират притеснени любители на риболова. Те са убедени, че става въпрос само за един екземпляр, който очевидно не се подчинява на нормалното си биологично поведение и е побеснял.

"Въпрос на време е да се случи някакъв ужасен инцидент. Сомът нападна вече няколко лодки и определено не се страхува от хората. Дори ги възприема като плячка", обясни пред "България Днес" един от рибарите, които редовно посещават езерото край Челопечене.

Той разказа, че за последния месец поне четирима негови колеги изхвърчали с побелели коси от плавателните си съдове. Те опитвали да уловят някоя риба, като навлизали във водата с гумени лодки и примамвали плячката си със звуци. Те явно дразнели гигантското животно, което изплувало до повърхността и с мощен удар с опашката си едва не преобръщало лодките.

Твърди се, че сомът човекоядец излизал да ловува, когато времето е облачно и дъждовно, най-често привечер. При гръмотевична буря задължително се показвал, за да търси жива храна. Местните хора още от месеци категорично забранили на децата си да плуват в езерото. Никой не знае колко точно тежи туловището и колко е дълго. "Вероятно е над 100 килограма, щом с такава лекота преобръща лодки. Чудовището от Лох Нес сякаш се е пренесло при нас", коментират рибарите.

Угрижени хора от Челопечене дори потърсили професионална помощ, като наемат харпунджии, които да убият звяра. Щом чували разказите за сома, водолазите моментално отказват да се спуснат в дълбините. Специалисти са категорични, че Челопеченското езеро е едно от най-замърсените край София. Във водите му е утаена цялата Менделеева таблица. Навремето тук са се изливали отпадни води от комбината "Кремиковци". Преди няколко години пък нивото рязко се качи и водата заля цяло сметище. Нищо чудно всички тези химикали да са станали причина за мутацията на сома. Не е изключено агресивните риби в гьола да се умножат, имайки предвид огромните дълбочини на водоема, където рибите се чувстват необезпокоени./24часа.

 

Страница 6 от 84

Реклама

PetrovSoft.com Bureto.com 7dni.net Рейтинг класация на българските сайтове 5rov.com